Начало>Mercedes – ремонт въздушно окачване>Рециклиране и ремонт на въздушно окачване за Mercedes GL / ML

Рециклиране и ремонт на въздушно окачване – Airmatic

Mercedes GL / ML

Mercedes
ML –  W164 (2006 – 2011)
GL –  X164 (2007-2012)
Цена
Предна Въздушна възглавница 350лв
Задна Въздушна възглавница 250лв
Рециклиране на компресор 170лв
Рециклиране на амортисьор 350лв
Нов компресор оригинален * 730лв
Нов разпределител
(клапанов блок)
580лв
Mercedes
ML – W166 (2012 – )
GL –  X166 (2013- )
Цена
Предна Въздушна възглавница 500лв
Задна Въздушна възглавница 250лв
Рециклиране на компресор 170лв
Рециклиране на преден амортисьор 500лв
Рециклиране на заден амортисьор 350лв
Нов компресор оригинален * 790лв
Нов разпределител
/ клапанов блок/
580лв

* Новите компресори са с включено реле и филтър. При връщане на вашият стар компресор се приспадат 50лв от цената на новите.

  • При поръчка на две или повече въздушни възглавници се начислява отстъпка от 10%
  • Горните цени са актуални при връщане на старата въздушна възглавница/компресор
  • S matic предоставя 12 /дванадесет/ месеца гаранция

През последните години се налага мнението, че по Българските пътища е най-удачно шофирането на SUV. Безспорно Мерцедес предлага едни от най-удоните и приятни за каране Вседеходи, които по нищо не отстъпват на автомобилите от най-луксозния клас на марката.

Моделите от серията М започват производството си през 1997 година, а още във второто поколение през 2007 година, специалистите от Мерцедес, разбират че за нуждите, които изпълнява е задължително вграждането на въздушно окачване, като изключение правят малка бройка автомобили произведени за американския пазар.

ML и по големия му вариант GL разполагат със стандартните четири броя въздушни възглавници и датчици за определяне на нивото. Предлаганият като опция при ML – offroad пакет е задължително вграждан в GL. Той позволява повдигането на автомобила с едн степен повече и преминаването му през тежки пресечени местности.

Въздушното окачване в двете поколения SUV на Мерцедес w164 и w166 почти не се различават. Единстваната съществена и забележима разлика е поставянето на допълнителен защитен цилиндър на предните възглавници, на по-новото поколение, като допълнителна защита от външни фактори.

Ние от Ес матик можем да се похвалим с успешното рециклиране на всички основни компоненти във въздушното окачване на тези автомобили (Въздушни възглавници, амортисьори и компресор) и ще се радваме да окажем съдействие.